

DE CE M-AM FĂCUT PSIHOLOG
Am devenit psiholog pentru că mi-am dorit să înțeleg cum funcționează psihicul uman și să înțeleg cum pot să depășesc anumite perioade dificile din viața mea. Ulterior, am descoperit psihoterapia și am aflat în cadrul formării ca terapeut că am resursele potrivite pentru a însoți oamenii în diferite momente ale vieții lor și să găsească soluții pentru problemele lor. În timp, am explorat mai multe abordări terapeutice: terapia experiențială, terapia sistemică care este centrată pe familie, terapia prin acceptare și angajament, terapia dialectic-comportamentală și terapia prin joc. Atunci când scriu pe blogul meu dar și în practica din cabinet mă inspire adesea din psihologia evoluționistă și neuroștiințe.
Din toate am învățat și am devenit mai bună în relațiile cu oamenii pe care îi ajut. Lucrez cu adulții și adolescenții. Pe lângă pasiunea de a înțelege psihicul uman, mai am o pasiune la fel de mare. Bucuria de a îi învăța pe ceilalți lucruri despre ei înșiși prin joc sau prin activități practice. Așa că pe lângă terapie individual desfășor workshop-uri sau cursuri de abilități focusare pe gestionarea emoțiilor și îmbunătățirea relațiilor.
FORMAREA PROFESIONALĂ
- După ce am absolvit Facultatea de Psihologie am urmat cursurile de formare în Terapie Sistemică, centrată pe familie.
- Ulterior am continuat urmând cursul de formare postuniversitară în consiliere şi psihoterapie în cadrul şcolii de formare şi dezvoltare personală S.P.E.R.
- Din 2010 sunt psiholog cu drept de liberă practică în consiliere psihologica cu cod personal: 10249.
- Mai târziu, în 2014, am absolvit Masterul de Psihologie Școlară și Consiliere Educațională.
- În 2015 am înfiinat “Cabinetul Individul de Psihologie Răducan Anca” cu codul de înregistrare: 10B5930.
- În 2017 am început formarea în terapia dialectic-comportamentală, o metodă potrivită pentru persoanele cu dificutăți în gestionarea emoțiilor (exemplu: stres post-traumatic, tulburarea de personalitate borderline, tulburare de anxietate, impulsivitate crescută, depresie, dependență de alcool, mâncare, jocuri etc) și cu risc suicidar sau de auto-vătămare.
- Tot în 2017 am absolvit cursul “Feedback-Informed Treatment”, care mă ajută în procesul terapeutic să ghidez cu succes persoanele care mă solicită prin folosirea eficientă a feedbackului.
ÎN PREZENT:
îmi desfășor activitatea la cabinetul meu, un spațiu liniștit și primitor, localizat în zona Piața Romană.
Aici desfășor atât sesiunile de psihoterapeut individuală cât și activitățile de grup (cursuri pentru gestionarea emoțiilor sau grupuri de terapie și suport).
ÎN TRECUT:
- Am colaborat cu Clinica Hope din 2015 până în anul 2020 unde am oferit servicii de consiliere psihologică/psihoterapie individuală și cursuri/grupuri pentru gestionarea emoțiilor inspirate din programul de terapie DBT. În acest timp, împreună cu colegele mele am organizat prima formare din România de terapia dialectic-comportamentală și am fost leader de echipă pentru echipele de consultanță DBT destinate psihoterapeuților.
- Am colaborat cu Centrul Educațional Baby PlaySchool unde am oferit consultanță educațională (training despre psihologia copilului pentru educatoare, recrutare de personal, construirea curriculei) și am organizat ateliere pentru părinți;
- Am organizat ateliere de parenting despre: teama de eșec și nevoia de explorare a copilului, nevoia de acceptare și stabilirea limitelor, construirea siguranței emoționale, dezvoltarea preșcolarilor și educația potrivită stadiului în care se află.
- Consiliere vocațională pentru tinerii din proiectul Descoperă dezvoltat de Asociația Create Yourself.
- Am lucrat ca psiholog în cadrul Grădiniței Elite unde am oferit training-uri pentru educatoare despre psihologia copilului, consiliere psihologică și ateliere pentru părinți, logopedie și terapie pentru copii.
- Am colaborat cu After School Soare și Culoare unde am desfășurat ateliere de dezvoltare a autocontrolului și a inteligenței emoționale pentru copii, ateliere pentru părinți și logopedie.
În 2012 – 2013 am dezvoltat și implementat împreună cu o colegă un proiect ce și-a propus sprijinirea copiilor în descoperirea vocației numit Vocces (vocație + succes). Acest proiect a fost implementat în două școli – Școala Ferdinand numărul 64 si în Școala Maica Domnului numarul 50 – și a avut ca scop identificarea calităților sau abilităților copiilor si dezvoltarea acestora prin activități concrete. Mai departe poti afla ” Cui mă adresez “