Autocompasiunea înseamnă să fim buni și înțelegători cu noi înșine, așa cum am fi cu un prieten drag. În loc să ne criticăm, putem încerca să ne vorbim cu blândețe și să ne oferim sprijin emoțional.
Autocompasiunea este un antidot puternic la auto-critica. Atunci când ne confruntăm cu dificultăți, suntem tentați să devenim extrem de critici cu noi înșine, adesea gândindu-ne că „nu sunt suficient de bun”, “nu fac suficient de multe “ sau „nu merit”. Aceste gânduri negative perpetuează stresul și anxietatea.
În schimb îți propun mai jos3 moduri diferite de a aborda momentele grele, dificile și în același timp firești ale vieții tale.

Cuprins
ToggleVocea blândă
Scopul: acest exercițiu te ajută să te simți în siguranță și să reduci autocritica în momentele dificile.
Identifică un moment dificil de azi sau din ultimele zile. Sigur găsești cel puțin unul. Poate ai simțit rușine când ai vorbit în fața colegilor tăi, frică că nu ești pregătit/ă sau stres intens pentru o problemă de sănătate. Poate fi orice moment greu.
„Sunt om și e firesc să am momente dificile.”
Rămâi în această poziție pentru 1-2 minute, respirând adânc și simțind căldura palmelor tale.

Mâna caldă
Scopul: Calmarea sistemului nervos prin atingere conștientă.
După o zi de lucru, un moment stresant, o discuție tensionată sau pur și simplu chiar acum, așează-te într-un loc confortabil, închide ochii dacă poți sau doar mută atenția în interiorul tău (de exemplu, pe senzații).
„E în regulă să simt ceea ce simt.”
Rămâi în această poziție timp de câteva minute, respirând profund.
Folosirea atingerii blânde poate activa răspunsul de calmare al corpului, reducând stresul și autocritica.

Mindfulness pentru autocompasiune
Scop: Creșterea conștientizării fără a judeca.
Alege un moment din zi în care te simți stresat sau copleșit.
Oprește-te și observă ce simți fizic și emoțional, fără să încerci să schimbi ceva. Observă respirația, umerii și brațele, observă postura, maxilarul etc.
Spune-ți lent, cu drag și grijă:
„Acesta este un moment dificil.”
„Să-mi ofer puțină compasiune acum.”
Pune mâna pe inimă sau pe abdomen pentru a-ți aduce o senzație de sprijin și conectare. Similar cu a pune mâna pe umărul lui prieten care are nevoie de sprijinul tău.
Aceste exerciții ți-a adus o perspectivă nouă asupra felului în care poți să-ți rezolvi relația cu emoțiile și nevoile tale?
Dacă da, te invit să arunci o privire peste cursul despre reglarea emoțiilor și gestionarea relațiilor.
Acolo vei găsi mai multe astfel de tehnici menite să te ajute să ai un stil de viață cu sens și cu bucurie.