Exista vreo legatura intre atacurile de panica si consumul de zahar?

zaharul și anxietatea

Oamenii vin la terapie cu multe întrebări. Unele apărute din propria experiență, altele din ce au citit sau au auzit la alții. Urmează o serie de articole scurte, inspirate din întrebările de la ei.

Chiar dacă pare încă greu de crezut psihicul nostru este în strânsă legătură cu ceea ce mâncăm. Astfel, studiile științifice* în neuropsihologice, psihoendocrinologie și nutriție ne arată că o dietă bogată în zahăr sau carbohidrați crește frecvența atacurilor de panică la persoanele care suferă deja de anxietate și atacuri de panică.

Află mai jos ce se poate întâmpla în corpul tău și psihicul tău când consumi mult zahăr.

Simptomele date de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge

Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșteri rapide ale glicemiei, urmate de scăderi bruște, care pot provoca simptome fizice asemănătoare celor ale anxietății sau atacurilor de panică, cum ar fi tremurături, transpirație, bătăi rapide ale inimii și oboseală.

Glicemia este esențială pentru funcționarea normală a creierului, iar orice perturbare în disponibilitatea sa poate afecta direct procesele cognitive și emoționale.

Eliberarea frecventă a adrenalinei și a cortizolului și mecanismele noastre de supraviețuire

Zahărul poate stimula eliberarea unor neurotransmițători precum adrenalina și cortizolul, care sunt responsabili de reacțiile de „luptă sau fugi” ale organismului. Acest lucru poate amplifica senzațiile de neliniște și stres, contribuind la un atac de panică.

Secrețiia de adrenaline și cortisol activează sistemul nervos simpatic, responsabil pentru starea noastră de alertă, declanșând astfel anxietatea sau atacurile de panică.

Iată cum: atunci când corpul experimentează o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge organismul reacționează activând o părticică din creier, axa HPA (axa hipotalamo-hipofizo-adrenalină), responsabilă pentru generarea răspunsului organismului la stres. Aceasta declanșează secreția de cortizol și adrenalină care sunt hormoni esențiali pentru mecanismele de supraviețuirile.

Fluctuațiile frecvente ale nivelului de zahăr din sânge crează un ciclu de creștere și scădere rapidă a glicemiei poate induce un răspuns cronic de stres.

Inflamația în organism și sănătatea psihică

Unele studii sugerează că un consum excesiv de zahăr poate contribui la inflamație în organism, inclusiv la nivelul creierului, iar inflamația cronică a fost legată de tulburările de anxietate și depresie. Explicația stă tot în afectarea echilibrului neurotransmițătorilor care contribuie la tulburarea dispoziției noastre.

Dereglarea serotoninei ne dereglează starea psihică

O dietă bogată în zahăr poate afecta echilibrul neurotransmițătorilor precum serotonina, care joacă un rol esențial în reglarea stării de spirit și a anxietății.

Efectele asupra glicemiei ale tulburării de anxietatea și a stresului cronic

Dar și anxietatea sau stresul cronic influențarea echilibrul glicemiei în corpul nostru chiar dacă nu există o dietă bazată pe zahăr sau carbohidrați.

În cazul stresului cronic sau al anxietății nivelul de cortizol rămâne ridicat pentru perioade lungi de timp. Acest lucru poate duce temporar la fluctuații ale nivelurilor de glucoză în sânge, care, la rândul lor, pot contribui în timp la rezistența la insulină și instabilitate glicemică. Astfel, crește riscul de apariție al anxietății și dereglări emoționale. 

Este important de menționat că nu zahărul în sine cauzează direct atacurile de panică, dar poate agrava simptomele de anxietate sau panică la persoanele predispuse la aceste afecțiuni. Reducerea consumului de zahăr și adoptarea unei diete echilibrate poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate mentală.

Call Now Button