Psihoterapia pentru depresie

Scopul general al psihoterapiei pentru depresie este creșterea interesului sau a plăcerii pentru desfășurarea activităților și reducerea stării de tristețe.

REZULTATELE PE CARE LE URMĂRIM

Reducerea sentimentului de lipsă de speranță și neputință.

Acceptarea realității. Schimbarea începe prin acceptarea situației așa cum este ea.

Schimbarea gândirii pesimiste într-o gândire mai realistă.

Creșterea activităților plăcute.

Construirea unei vieți bazată pe valorile personale.

Dezvoltarea unor abilități pentru a rezolva eficient problemele și de a accepta emoțiile fără a le evita.

STRUCTURA PSIHOTERAPIEI

  • Sesiunile 1-3

Primele sesiune de psihoterapie sunt despre înțelegerea cauzelor care au declanșat depresia, despre cunoașterea problemelor cu care te confrunți din cauza depresiei și despre cum îți este afectată viața în general. Este evaluat nivelul de depresie și tendița de suicid. De asemenea, stabilim care sunt nevoile tale și cum lucrăm. Tot la început te invit să afli despre tipul de psihoterapie pe care îl practic și despre depresie.

La început focusul nostru va fi pe creșterea activităților plăcute și pe a înțelege legătura dintre gânduri și emoții. Tot aici vei învăța să recunoști gândurile distorsionate care întrețin depresia.

  • Sesiunile 4- 6

În această fază ne uităm împreună la cum îți sunt afectate relațiile și dacă este nevoie să dezvolți asertivitatea și empatia. Vei fi încurajat să le oferi celorlați mai des momente plăcute, fie prin discuții, fie prin activități. Construirea unui grup de suport este foarte important pentru a păstra o stare pozitivă.

Gândurile prăpăstioase, autocritica, sentimentul de neajutorare și sentimentul de lipsă de plăcere sunt motivul principal pentru care depresia se intensifică și îți ghidează comportamentul. În psihoterapie vei învăța să observi când apar și să le contracarezi.  În timp, îți vei schimba stilul de gândire în unul mai bun ce îți va da energie și plăcere de a trăi.

  • Sesiunile 7 – 10

Atunci când ești în depresie multe dintre probleme tale par imposibil de rezolvat și te simți lipsit de energie să le poți face față. Dar de multe ori rezvoltarea problemelor presupune să dezvolți abilități noi. În sesiunile acestea ne vom concentra pe dezvoltarea acestor abilităților și pe a înțelege gradul de implicare necesar pentru a rezolva  problemele.

  • Sesiunile următoare

Continuăm să observăm gândirea depresivă și să o schimbăm cu una realistă și flexibilă. În psihoterapia pentru despresie lucrăm la dezvoltarea valorilor personale și a activităților care derivă din ele. Exersăm împreună abilitățile de rezvoltarea de probleme acolo unde este necesar.

  • Finalul psihoterapiei

Psihoterapia se termină atunci când simți că viața ta a luat un parcurs firesc, de care ești mulțumit. Încheiem printr-un plan de menținere a stilului de viață dezvoltat.


STABILEȘTE O PROGRAMARE

Recomandări despre cum să ai grijă de tine când ai depresie: