Vrem să acceptăm sau nu toți, fără excepție, am avut pe parcusul vieții multe experiențe neplăcute, iar pe unele dintre ele ne-am dorit să nu ni le mai amintit. Unii dintre noi s-au simțit umiliți la școală, alții s-au simțit neputincioși si triști acasă, și mulți am trăit nedreptate și furie pentru că cei din jurul nostru nu ne-au acceptat și nu ne-au apreciat. Dar cel mai adesea am trăit frica. Frica de a fi respinși de cei apropiați, de a fi excluși din grupul de prieteni sau de colegi, sau de a nu fi agresați, răniți sau lăsați singuri.
Imginează-ți ca peste toate astea se adaugă o reacție învățată (prin ajustare in relație cu cei apropiați) la propria experiență emoțională care devine în timp atitudinea ta față de propriile trăiri.
Dacă nu ai avut ocazia să primești sprijin și educație în gestionarea emoțiilor e foarte probabil să nu te simt confortabil cu trăirile tale și să te judeci pentru multe dintre ele. Ba chiar să te simțit rușinat, speriat și dezgustat de ele. Asta te face uneori să fii propriul tău inamic, să simț trăirile ca pe o amenințare și să îți dorești să le eviți. De exemplu, te prefaci că ești bine, te distragi des stând pe Tik-Tok sau din clip în clip pe youtube, te agăți de relația de cuplu ca să te simți bine, sau poate consumi marujuana zilnic sau jocuri video. Oricare a fi metoda e important să știi că asta se întâmplă pentru că ți-e greu să faci față singur unora dintre experiențele tale interioare.
E firesc să se întâmplă asta dacă nu ai învățat cum să îți înțelegi emoții și ce să faci să îți fie bine cu ele. Poți începem să îți formezi această abilitate pornind de la informațiile de mai jos.
Mai întâi să clarificam un aspect.
Cuprins
ToggleCE ESTE EXPERIENȚA INTERIOARĂ
Experiența interioară este reprezentată de ceea ce gândim, simțim, ne amintim, percepem și prezicem. Este important să devenim conștienți și să învățăm să reglăm sau chiar să schimbăm stările interioare care ne afectează viața, așa cum sunt gândurile și reacțiile automate (ai observat cât de des te critici sau îi critici pe ceilalți?).
FOBIA DE EXPERIENȚE INTERIOARE presupune o teamă acută față de apariția unor emoții, senzații, credințe sau amintiri în urma căreia apre impusul de a evita starea de disconfort creată de experiența în sine.
DE CE OAMENII DEZVOLTĂ FOBIE DE EXPERIENȚE INTERIOARE?
- Din lipsa de sprijin din partea mediului în a înțelege și a face față trăirilor copleșitoare atunci când au loc experiențe dureroase sau traumatizante.
- Pentru că tindem să etichetăm experiențelor dureroase ca fiind bune sau rele și asta ne împiedică să înțelegem ce ne comunică despre noi.
- Pentru că unele experiențe interioare pot declanșa experiențe traumatice care au avut loc în trecut.
CE OBIECTIVE POȚI SĂ-ȚI PROPUI
- Sa fii mai conștient de mecanismele prin care eviți experiențele interioare.
- Sa crești siguranța de a-ți cunoaște experiențele interioare de care nu ești conștient. Construiește cel puțin o relație sinceră și profundă cu cineva și caută să identifici ce tip de experiențe interioare te fac să te simți în siguranță să poți să reflectezi la viața ta (poate fi mindfuness, imageria, povestile, să stai în fotoliul tău confortabil și să bei un ceai etc).
- Dezvoltă o practică de acceptare a experienței interioare.
- Află ce te ajută să te simți confortabil cu aceste experiențe (poate să le povestești cuiva sau să ții un jurnal).
Nu poți schimba ceva ce eviți și nu cunoști, de aceea ca să te simți bine cu tine chiar și când îți e greu presupune să lucrezi cu experiențele interioare pentru a le putea înțelege și apoi pentru a le schimba.
Iți propun un exercițiu care te poate ajuta să începi procesul.
Cum sa devii conștient de mecanismele de evitare a experiențelor interioare
Săptămâna aceasta, în fiecare zi, încearcă să observi un moment în care eviți orice tip de experiență interioară. Nu trebuie să te și oprești din a evita experiența interioară, doar observă ce anume eviți și în ce circumstanțe le eviți. De exemplu, poate că vrei să eviți o emoție de furie, gândul că lucrurile sunt fără speranță sau o parte foarte speriate sau care te critică.
Alege o experiență interioară (emoție, gând, senzație, amintire, fantezie, etc) de care
ți-e teamă sau rușine. Imaginează-ți că pui această teamă sau rușine a ta pe o scală de la 1 la 10, unde 1 este foarte puțin și 10 foarte mult. Alege o experiență care este mai aproape de 1 sau 2, în așa fel încât să nu fii copleșit.
- Ce experiență interioară ai evitat sau vrei să eviți?
- Care au fost credințele sau îngrijorările tale în legătură cu ce s-ar putea întâmpla cu tine dacă ți-ai da voie să accepți acea experiență interioară?
- Ce anume ai făcut ca să eviți acea experiență?
- De ce tip de ajutor sau resursă îți imaginezi ca ai avea nevoie ca să fii mai puțin evitant în raport cu această experiență?
Un exemplu:
Am evitat emoțiile de tristețe, nu-mi place să plâng și nu pot gândi atunci când plâng. Există în mine o parte care plânge mereu. Urăsc să o aud. Vreau doar sa stau departe de acel sunet și acea emoție.
Dacă cedez tristeții, mi-e frică că voi deveni atât de deprimat încât nu voi mai putea munci. Aș vrea să scap de acea parte care plânge din mine. Nimănui nu-I place un plângăcios.
Doar am muncit și am muncit și m-am ținut ocupat toată săptămâna, în așa fel încât să nu am timp să mă gândesc sau să simt ceva.
Am nevoie de ajutor ca să mă simt mai în siguranță cu a fi trist. Mi-e atât de frică că nu mă voi mai putea opri din plâns.
Cred că nu va fi ușor să răspunzi acestor întrebări. Dar scopul este să faci ceea ce este necesar să te simți mai bine și mai în siguranță cu gândurile și emoțiile tale. Dă-mi de știre dacă ai încercat exercițiul și spune-mi ce a fost util pentru tine. Mi-ar plăcea să știu că a folosit cuiva lucrurile care le-am scris aici.