Vocea de dictator din tine și gestionarea emoțiilor

Scriu către partea aia din tine care a obosit să demonstreze că ești în regulă, că nu e nimic greșit în esența ta și că ai voie, ba chiar ai responsabilitatea să fii tu însăți.

Motivul meu e simplu: Să ofer un reminder că viața ta poate să fie mai bună și că poate fi trăită cu demnitate.

Vocea dictatoare din tine îți spune constant că tu ești de vină pentru ce ți se întâmplă, pentru cât de intens trăiești, sau pentru ce fel de emoții simți. Duci un război constant între “e ceva greșit la mine” și “vreau să-mi fie mai bine” , între “sunt eu prea sensibil” și “vreau să-mi dau o șansă să fiu bine” sau între “tot ceea ce simt îmi creează probleme” și “vreau să mă simt implicat in viața mea și a celor dragi”.

Dau mai jos câteva exemple, în caz că nu te regăsești, încă. Vocea care face grea gestionarea emoțiilor poate să sune așa:

 

 • Arăt groaznic, nu-i de mirare că nu mă place nimeni
 • Dacă voi fi sinceră toți mă vor părăsi
 • Nu merit să trăiesc pe pământul ăsta
 • Nu voi reuși niciodată să fiu mai bine, sunt un eșec
 • Trebuie fac totul pentru celălalt ca să merit să primesc iubire
 
De aici pornesc multe dintre problemele tale de gestionare a emoțiilor și e firesc să se întâmple așa.

Tensiunea dintre aceste două forțe care pare că se luptă în interiorul tău te blochează să te bucuri de viață.

O problemă pe care vocea impunătoare ți-o aduce este că nu mai poți fi sigur pe ceea ce simți, iar alteori, nici nu poți să ieși din casă din cauză că simți prea mult.

Altă problemă este că te gândești des și involuntar la lucrurile negative despre tine sau despre ceilalți. Începi să trăiești după sfaturile de viață ale altor persoane și ignori automat îndemnul corpului tău. Asta iar aduce noi probleme. Ceilalți se simt confunzi când intră în relație cu tine. Observă că ești inconstant sau că te izolezi atunci când trăiești o emoție.

Vocea dictatoare este o sursă de nesiguranță pentru tine.

Ea a apărut atunci când a început să-ți fie teamă să experimentezi trăirile și nevoile tale. Astfel, interiorul tău a devenit un loc în care nu te mai simți în siguranță, în care nu te mai simți bine, despre care ai ajuns să crezi ca dacă scapi de tine îți va fi mai ușor. Asta produce multă dereglare emoțională în viața ta și ai nevoie de o soluție.

Tu ești primul tău ajutor!

Mai întâi e bine să știi că e nevoie să încurajezi partea din tine care caută soluții pentru gestionarea emoțiilor, care vrea să fie mai bine.

Apoi ai nevoie să accepți că gândirea ta trebuie ajustată și ajutată să capete nuanțe, să devină mai flexibilă.

Iar cel mai important lucru este să acționezi pentru binele tău, pe termen lung și să nu rămâi la stadiul de reflecție.

Îți recomand să încerci tehnicile de mai jos pentru a face o schimbare chiar acum.
 1. Propune-ți să urmărești felul în care gândești și observă când apar gânduri extreme ca cele din exemplele de mai sus.
 • De multe ori gândurile tale conțin cuvintele trebuieniciodatămereuîntotdeauna sau toți și sunt urmate de o emoție intensă, adesea negativă.
 • Sunt nerealiste – nu m-a plăcut nimeni niciodată, ceilalți mi-au distrus viața, am fost mereu o problemă pentru ceilalți, sunt total incompetent
 • Ajungi rapid la cele mai îngrozitoare concluzii despre tine sau despre ceilalți – acum sunt singur și o să mor singur probabil pe străzi.
 • Gândești numai în alb și negru, ori iese bine ori iese foarte rău – partenerul s-a înfuriat pe tine și începi să te gândești că nu te iubește sau că ești imposibil de iubit.
 • Exagerezi probabilitatea să se întâmplă ceva rău – dacă relația asta nu iese înseamnă că nu sunt în stare să am vreo relație.
 • Te focusezi numai pe lucrurile negative și ignori dovezile pozitive – te gândești continuu doar la persoanele care te-au rănit

2. Modifică felul în care gândești pentru a schimba felul în care te simți și cum răspunzi emoțiilor tale și celor din jurul tău.

Provoacă gândirea întrebându-te:

 • este această ideea adevărată în toate situațiile?
 • Dacă mă uit pe tot parcursul vieții mele a existat măcar o persoană care să mă placă?
 • Care sunt argumentele pro și contra pentru această credință?3. Imaginează-ți că prietenul tău cel mai bun sau persoana pe care o iubești cel mai mult ar avea aceste gânduri, cum ai ajuta-o să devină mai blândă, mai realistă și mai deschisă la schimbare? Nu te opri la prima idee, fă un brainstorming.4. Aruncă un ochi la resursele pe care le-am pus pentru tine pe site.Sunt curioasă ce te atrage să încerci și cum funcționează pentru tine. Îmi poți scrie despre asta într-un e-mail: anca@raducan.ro

E posibil ca aceste tehnici să nu fie suficiente pentru a rezolva problemele cu care te confrunți de-o viață, așa că îți propun să încerci cursurile de psihoeducație pe care le găsești chiar aici pe site. 

Call Now Button