Ce poți face când copilul tău folosește un limbaj în care se joacă

„Când se joacă împreună cu alți copii, micuțul meu de 4 ani folosește des cuvinte de genul „cur”, „țâțe” și, pentru că nu îmi place să le folosească, am încercat să îl conving să renunțe la ele spunându-i că nu este nimic de râs în a vorbi despre părțile corpului. El totuși continuă să le spună. Ce pot să fac?”

Pentru început, află ce anume te deranjează pe tine la folosirea acestor cuvinte. Poate că ai fost învățat că sunt niște cuvinte urâte, pe care le folosesc doar oamenii needucați, care nu sunt văzuţi prea bine de restul societății și care adesea sfârșesc având o viață dificilă, un job prost plătit sau un anturaj cu o influență negativă. Sau poate că, pentru tine, aceste cuvinte sunt asociate cu violența sau cu lipsa de respect față de celelalte persoane. Indiferent care ar fi motivul, încearcă să îl identifici și să îți asumi că el este un rezultat al experienței tale și nu a experienței copilului.

Trebuie să mai știi că un copil atât de mic folosește astfel cuvinte în mod abuziv din cel puțin câteva dintre următoarele motive:

  1. Abia le-a auzit și a sesizat reținerea adulților în a le folosi în preajma lui. În acest caz, fructul interzis mereu este ațâțător pentru cineva atât de curios cum sunt copiii mici;
  2. Atunci când sunt în grup sau cu mai multe persoane, copiii doresc să fie în centrul atenției, să stârnească reacții de amuzament, mai ales dacă nu primesc suficientă atenție din partea persoanelor importante din viața lor și/sau dacă nu li se pun limite ferme în privința comportamentului.
  3. Un al motiv este legat de punctul doi: folosind cuvinte „interzise”, intră într-un fel de joc competitiv cu ceilalți copii, pentru a atrage atenția.
  4. Copiii se tachinează unul pe celălalt, mai ales când unul dintre ei este învățat că nu-i „frumos” să spui acele cuvinte, iar alt copil insistă să le spună pentru a-l enerva pe primul.

CE POȚI FACE: În primul rând e important să știi că, de cele mai multe ori, perioada acesta de explorare a cuvintelor interzise o să treacă odată cu vârsta. Apoi, noi îți propunem să te concentrezi mai puțin pe cuvintele care te deranjează și mai mult pe nevoia copilului. Ei va trebui să îi răspunzi prin acțiune.

Exemplu: Copilul se află în situația 4, detaliată mai sus, fie că este cel tachinat, fie că este cel care tachinează. Îl poți invita să se joace cu altcineva sau altceva (un joc de competiție sau de putere, fiind aici prezenta nevoia de a-l domina pe celălalt, de a-l supăra), fără să-i pomenești nimic despre limbajul nepotrivit.