Te-ai simțit vreodată blocat într-o stare emoțională fără să găsești ieșirea din ea? Poate ai căutat să-ți explici în nenumărate feluri ce ți se întâmplă sperând că astfel se va rezolva. E posibil chiar să te fi întrebat dacă nu ți-ar fi mai bine fără emoții, mai ales fără frică, tristețe sau gelozie.
Dacă da, terapia experiențială s-ar putea să ți se potrivească deoarece are ca obiectiv creșterea ta personală prin experimentarea emoțiilor într-un mod conștient și creativ.
Cuprins
ToggleCe este și cine a pus bazele terapiei experiențiale
Terapia experiențială este o abordare psihoterapeutică care cuprinde metode și tehnici creative și dinamice ce au ca scop să recreeze experiențe care permit emoțiilor, credințelor și trăirilor neconștientizate să fie conștientizate și înțelese. Terapeutul folosește aceste tehnici pentru a facilita accesul către părți blocate din tine și te ajută să le procesezi și să le dai un sens.
Abordarea experiențială în psihoterapie își are rădăcinile în paradigma umanistă a piramindei nevoilor, dezvoltată de Abraham Maslow și în abordarea terapeutică centrată pe client, a lui Carl Rogers. Acest gen de terapie îi ajută pe clienți prin lucru cu emoțiile să aibă insight-uri și să devină mai conștienți de experiența lor pentru a se înțelege și a depăși problemele cu care se confruntă.
Prin experiențe autentice, metoda de terapie experiențială facilitează aducerea în mintea conștientă a sentimentelor, credințelor și emoțiilor adânc înrădăcinat în interiorul nostru. Terapia experiențială nu presupune doar un singur tip de intervenție (ex: descărcarea prin povestirea evenimentelor), ci mai degrabă o paletă largă de intervenții focusate pe experiența directă, pe procesele emoționale, pe relații, creativitate și reflecția asupra evenimentelor.
Ce sunt emoțiile?
Psihoterapia experiențială te învață să îți înțelegi emoțiile și să te înțelegi mai bine pe tine și cei din jurul tău. Dar hai să facem o scurtă oprire și să ne întrebăm: ce sunt emoții? Chiar dacă vorbim des despre emoții rar ne întrebam ce sunt ele și unde le localizăm.
Leslie Greenberg, fondatorul terapiei focusate pe emoții (Emoțional Focused Therapy – EFT) și unul dintre cei mai renumiți psihoterapeuți care au contribuit la dezvoltarea terapiei experiențiale, explică în carta sa că emoțille sunt reacții în corp care mobilizarea întreaga noastră ființă pentru supraviețuire. Pentru că nevoia noastră fundamentală este de supraviețuire, scopul principal al emoției este să evalueze siguranța (este sigur pentru mine aici?).
Tot Les Greenberg ne mai spune că emoția este și un sistem primar prin care noi creăm sens. Cu ajutorul ei identificăm în mediu tipare pe baza căror noi acționăm. De exemplu, citirea expresiilor faciale, tonul vocii sau postura corpului.
Hmmm, oare ce înseamnă când cineva privește în pământ are umerii aplecați în față și vocea stinsă? (ghici ciupercă ce-i? )
Totuși emoțiile nu sunt o reprezentare a realității și de multe ori în jurul lor construim povești complexe despre lumea în care trăim și uităm să mai verificăm în realitate cum stau lucrurile. Emoțiile sunt o parte importante în luarea deciziilor și de aceea avem nevoie să învățăm să le gestionăm cât mai bine.
Cei doi piloni pe care se bazează terapia experiențială
Terapia experiențială este o terapie care în loc să îl invite pe client să vorbească despre experiența lui, îl ghidează pe client în experiența și îi conduce în a descoperi propriul lui mod de a-și regla emoțiile și comportamentul.
Din punctul acesta de vedere terapiile experiențiale pot fi foarte utile atunci când terapia prin vorbire nu mai ajută.
Esența din spatele acestei abordări psihoterapeutic este aceea că oamenii au un potenția de experiență ce necesită explorat deoarece aceste experiențe pot conduce către schimbarea dorită.
Astfel, au fost dezvoltate diverse forme de terapie experiențială. De exemplu: terapia Gestalt, terapia prin artă, terapia prin mișcare și terapiile centrate pe corp, psihodrama, terapia prin muzică, cu animale și unele terapii cognitive comportamentate, cum sunt terapia DBT și ACT.
Terapia experiențială s-a dezvolt pornind de la două componente importante.
Primul este că acord un rol extrem de important relației terapeutice, deoarece această stă de multe ori la baza motivației clientului de a face schimbarea dorită.
A doua este cadrul în care se defășoară sedința de terapia. Acesta trebuie să permită clientului să se simtă în siguranță să-și analizeze lumea interioară, emoțiile, percepțiile, credințele și valorile.
Pentru perioadă de timp, combinația dintre aceste două componente a făcut ca terapia experiențială să fie o abordare unică în modul în care conduce clienții către vindecare. Deoarece i-a fost dovedită eficiența într-o multitudine de probleme, tehnicile experiențiale sunt de multe ori parte din multe metode de terapii congnitiv comportamentale recent dezvoltate, așa cum este terapia DBT (terapia dialectic-comportamentală), terapia schemelor cognitive și terapia ACT (terapia prin acceptare și angajament).
În esență, terapia experiențială pune accent pe rolul emoțiilor în dezvoltarea personală și în funcționarea noastră în general. Sper că te-ai convins și tu de cât sunt ele de important acum că știi că sunt strâns legate de instinctul nostru de supravinețuire. Așadar, ca să ne descurcăm cât mai bine cu viața noastră și cu relațiile importante din ea, avem nevoie să ne cunoaștem emoțiile bine și să învățăm cum să Ie răspundem adecvat.
În mod automat, dacă emoția pe care o simțim e foarte intensă și neplăcut, vom tinde să o diminuăm prin evitarea situației care o declanșează. Această reacție instinctivă ar fi eficientă dacă am vrea să evităm leul sau alte astfel de situații care amenință viața. Dar devine ineficientă atunci când evităm să fim noi înșine de teamă să nu-i supărăm pe ceilalți, sau evităm să încercăm experiențe noi de teamă să nu pierdem comfortul. Astfel avem nevoie să învățim să ne comportăm diferit cu emoțiile noastră.
Prin tehnici experiențile putem găsi o alternativă mai bună de a răspunde la emoțiile decât cea de a le evita. Câteva exemple dintre ele ar putea fi: autoliniștirea prin focusarea pe simțuri, dialogul interior cu compasiune, răbdarea cu procesele automate. Pe scurt să devoltăm o relație bună cu noi înșine.
În ce situații este folosită și cum funcționează
Și cum știi dacă ți se potrivește
Psihoterapia experiențială este folosită pentru a trata o varietate foarte largă de probleme emoționale și de viață, inclusiv pentru tulburări psihice. De exemplu, terapiile experiențiale au fost folosite cu succes în tratarea traumei, tulburărilor de alimentație, în adicții, în gestionarea furiei și a doliului (Mahrer, 2001)
Cum am spus și mai sus, terapia experiențială folosește ca ingredient principal dezvoltarea unei relații terapeutice solide. Acest aspect îi convinge pe mulți oameni atunci când caută un psihoterapeut să aleagă un terapeut cu formare (și în) această metodă.
Odată ce s-a creat o alianță puternică clienții sunt învățați să reflecteze la experiențele lor, să se confrunte cu situațiile dificile sau cu amintirile dureroase și să-și rezolve conflictele interioare.
Terapia experiențială poate fi practicată în terapia individuală, în grup dar și în terapia de familie sau de cuplu. Tehnicile experiențiale sunt adesea folosite și de psihiatri în principal pentru a construi alinanța terapeutică.
Cel mai adesea terapia experiențială este folosită cu terapia prin vorbire sau prin povestire.
Terapia experiențială este cel mai potrivită pentru cei care valorizează dezvoltarea personală și procesul în sine, nu doar rezultatele. Pe de altă parte, folosirea punctuală a tehnicilor din terapia experiențială poate să deblocheze și să stimuleze schimbare în oameni, indiferent dacă li se potrivește sau nu terapia experiențială.
Tehnicile experiențiale se focusează pe starea interioară a clientului ca de exemplu: senzațiile, percepțiile, starea emoțională sau observarea credințelor. Acestea ajutând clientul să se ancoreze în prezent, în AICI și ACUM. Astfel, clientul poate începe procesul de reflecție asupra proceselor interioare și să devină conștient de ce se întâmplă cu el.
De exemplu, un terapeut experiențial o să te ajute să îți observi senzațiile din corp când vorbești despre un eveniment important din viața ta.
Sau te va invita să lucrezi cu intensitatea emoției pentru a o putea explora și pentru a-I înțelege rolul în povestea ta.
Desigur, totul într-un cadrul cu atenție construit anterior astfel încât tu să îți iei cât mai multe beneficii din aceste experiențe.
Așadar, terapia experiențială nu este doar o singură formă de terapie ci mai multe metode și intervenții psihoterapeutice care se focusează pe implicarea conștientă în experiențe ghidate și create în cabinetul de psihoterapie, pe procesarea emoțiilor, interacțiunea cu ceilalți, creativitate și reflecție asupra experienței. Acest gen de abordare atinge zone ale psihicului mai puțin accesibile doar prin terapia vorbită.
Practic, terapia experiențială ajută la a deveni mai conștient de reprezentarea internă a lumii. Cum simți, cum trăiești emoțiile, ce se întâmplă cu respirația într-un anumit moment al experienței, ce gândești și ce nevoie ai și relația cu corpul tău.
Conștientizările ce apar în urma experienței îi permit individului să învețe despre propria natură, despre propriile nevoie și despre metode potrivite sieși pentru dezvoltare și schimbare.
Tehnici experiențiale pentru terapia individuală și de grup
Te invit să aduci aici cu noi, pe scaunul acesta(gol) tristețea ta și să o cunoaștem împreună.
Cam așa începe un terapeut experiențialistvsă introducă clientul în această tehnică care este menită să îl invețe să observe și să reflecteze la trăirile lui și la modul în care relaționează cu ele. De cele mai multe ori clientul află că îi este greu să accepte ce simte, că se critică pentru experiența pe care o are și acționează pe baza unor comportamente învățate în relațiile din trecut.
Ai spus că ți-a fost frică. Rămâi, te rog, o vreme cu acest sentiment și observă ce fel de frică e asta? E o frică ca și când ai făcut o injecție cu adrenalină sau e o frică ca și cum ai fi un șoricel înconjurat de zece pisici flămânde?
Această tehnică ajută la conștientizarea nuanțelor emoțiilor. Din ceva abstrat, greu de identificat, devine ceva concret, vizual și prin urmare controlabil. Clientul poate observa mecanismele de apărare care apar datorită emoției și de multe ori poate să relaționeze mai ușor cu emoția atunci când o cunoaște mai bine.
Observă ce emoție apare chiar acum în tine și lasă să devină din ce în ce mai prezentă.
Acesta este modul prin care un terapeut își ghidează clientul în a experimenta în siguranță o emoție dureroară pe care în mod normal o evită sau o ignoră. Scopul este de a dezvolta strategii ma bine de a relaționa cu emoția.
îți propun un mod diferit de a exprima ce s-a întâmplat cu tine.
Lasă-te purtat de ceea ce simți și folosind foaia și creioanele colorate din fața ta, așează pe hârtie întocmai ce îți vine, fără să te gândești, fără să evaluezi, doar lasă mână să ghideze mișcarea și să exprimă ce este în interiorul tău.
Această tehnică este folosită pentru a evita raționalizările, pentru a încuraja explorarea experienței interioare fără judecată sau pentru a stimula noi resurse în client.
METODE DE TERAPIE EXPERIENȚIALĂ
cateva exemple
Terapia focusată pe emoții
Terapia centrată pe client
Terapia Gestalt
Psihodrama
Terapia narativă
Terapia experiențială a unificării
La ce rezultate să te aștepți
Prin parcurgerea unui proces de terapie ghidat de o abordare experiențială, e important să te aștepți ca focusul să fie pe explorarea și înțelegerea emoțiile tale.
Acestă expunere la emoții te va ajuta să dezvolți mai multă acceptare față de sine și să fi mai tolerant cu eforturile tale dar și cu ale celorlalți de a fi mai bine.
Terapia experiențială te va conduce prin activități creative și ludice la insight-uri valoroase despre sine și la cunoașterea și împlinirea nevoilor tale emoționale.
În timp, vei putea să te înțelegi mai bine și să găsești moduri mai eficient de a face față provocările din vața ta și de a avea relații stabile și cu sens.
Cum lucrez eu în cadrul terapiei experiențiale
Terapia experiențială, și mai exact terapia experiențială a unificării a fost prima mea formare ca psihoterapeut și m-a ajutat să-mi fac o impresie despre ce înseamnă să rolul acesta. De acolo am învățat cât este de importantă spontaneitatea, ascultarea activă și relația terapeutică.
În timp, am învățat și alte metode psihoterapeutice cum ar fi terapia dialectic comportamentală, terapia contextual modulară în contextul abordării traumei și terapia prin acceptare și angajament. Fiecare dintre aceste metode au conturat din ce în ce mai bine rolul meu și m-au ajutat să găsesc căile cele mai bune de a ajunge împreună cu clienții la rezultatele pe care ni le-am propus.
Așadar, terapia experiențială este un instrument pe care îl folosesc adesea în lucru cu clienții dar nu este singurul. În timp am învățat să văd metodele și tehnicile din psihoterapie mai degrabă ca pe niște unelte pe care le țin aproape, decât ca pe niște metode pe care le aplic de la a la z.
Oamenii sunt diferinți între ei dar și între o perioadă și alta a vieții, iar un psihoterapeut poate fi de folos prin faptul cu știe cum și când să folosească o anumită tehnică, deci prin flxibiitate, adaptabilite și desigur creativitate.