De ce particip la conferința “Trauma și Tulburările Disociative”

Pe 2-3 octombrie voi merge la conferința internațională de psihotraumatologie cu tema „Trauma și Tulburările Disociative”, organizată de Institutul de Studiu și Tratamentul Traumei (ISTT).

Prima oară când am auzit ceva despre trauma psihică a fost prin 2009, la începutul formării mele ca psihoterapeut, la unul dintre modulele facilitate de Diana Vasile, fondatorul ISTT.

Stăteam cu ochii mari și absorbeam fiecare experiență și explicație povestite și mă imaginam în viitorul meu cabinet de psihologie cu un client confruntându-se cu lipsa de sens și disperarea. Eram compleșită de acestă perspectivă. Pe-atunci simțeam că aș vrea să le pot face durerea sufleteacă să dispară.

În același timp o auzeam pe Diana cum ne prevenea că e ușor (dar omenesc) să fii tentat să salvezi clienții de la suferință dacă nu-ți cunoști bine rolul și limitele.

Deși înțelesesem doar un strat foarte subțire despre acest subiect, îmi dădeam seama că dacă vreau să ajut oamenii care suferă în urma traumelor vechi sau repetate va fi nevoie de foarte multă muncă de dezvoltare personală și profesional.

După zece ani de practică si formare continuă, încă simt că mai am foarte multe de înțeles pe tema asta. Conferința pe tema traumei și tulburărilor disociative este o ocazie foarte bună de aprofundare și de conectare cu specialiști.

Ce mă motivează pe mine să particip:

  • e o ocazie excelentă sa pun întrebările care s-au născut în lucru cu oameni care vin la psihoterapie;
  • e cel mai bun context de a afla informații cu bază științifică;
  • e locul de unde pot intrat în contact cu multe resurse despre și pentru psihoterapie;
  • e cel mai potrivit loc să mă bucur de micile reușite din cabinet și de noile perspective oferite de speakeri;
  • conectarea cu oamenii care au aceleași interese și curiozități ca mine.

Dar astea sunt argumentele mele. Las mai jos informații despre conferință și te invit să le citești pentru a-ți forma o perspectivă proprie. Și dacă te decizi să participi te poți înscrie aici: Înscriere

Ce este trauma?

Trauma este o experienta interna. Des definita ca un eveniment traumatic, trauma reprezinta de fapt experienta interioara, generata de un eveniment traumatic. Trauma este experienta interna subiectiva de ruptura emotionala, sufleteasca in urma unei situații de viata care ne-a coplesit posibilitatile de gestionare a acesteia.

Ce sunt tulburarile disociative?

Tulburarile disociative sunt caracterizate prin intreruperea persistenta si dezadaptativa in functionarea coerenta a memoriei, constientei sau identitatii. 

Acestea includ simptome ca amnezia disociativa, detasare de sine sau de mediu. Persoanele care sufera de tulburari disociative evadeaza pur si simplu din realitate in diferite moduri, involuntar, aparand astfel probleme grave de adaptare si functionare cotidiana. Tulburarile disociative apar de cele mai multe ori in urma unor traume, impiedicand amintirile asociate acelor evenimente sa mai fie accesibile constientei.

De ce este atat de important sa vorbim despre trauma?

„Este necesar sa vorbim despre trauma pentru ca ea se-ntampla, e un fapt de realitate si, asa cum cu totii stim, daca ignoram realitatea, nu poate sa ne fie bine.
Daca vorbim despre trauma, intelegem ca, pe de o parte, nu suntem perfecți, iar pe de alta parte, ca putem deveni mult mai buni si mai dezvoltati decat suntem, intelegand ce s-a intamplat cu noi.” – Conf. Dr. Univ. Diana Vasile, presedinte ISTT.

Care sunt temele abordate în cadrul evenimentului:

– Tratamentul PTSD sever și complex – Prof. Ad de Jongh, PhD

– EMDR pentru copii – Carlijn de Roos, PhD

– Cum procesam aspectele fizice nerezolvate ale copiilor expusi la evenimente traumatice? – Carlijn de Roos, PhD

– Diagnosticul și prezentarea tulburărilor disociative – Suzette Boon, PhD.

Istoric

Conferinta Internationala de Psihotraumatologie se afla la cea de a 5-a editie si este deja un eveniment consacrat, o traditie a ISTT de a-l organiza o data la doi ani. Conferinta abordeaza de fiecare data o alta tema si, la invitatia ISTT, lectori internationali renumiti, specializati in diferite domenii, vin la Bucuresti pentru a discuta despre ultimele descoperiri din domeniul psihoterapiei, despre trauma si studiul acesteia, dar si pentru a ne impartasi din experienta lor bogata.