Uncategorized

Terapia individuală DBT

PREGĂTIREA PENTRU TERAPIA DBT 

Terapia DBT este destinată persoanelor cu dificultăți mari în gestionarea emoțiilor și a relațiilor (cu trăsături borderline, cu stres posttraumatc, tulburarea bipolară, cu istoric traumatic etc). De aceea, înainte de a începe terapia, recomand un consult psihiatric și o evaluare psihologică (de obicei solicit evaluarea tulburărilor de personalitate, depresia și anxietatea).

Ulterior, putem porni în construirea unui plan de lucru în terapie.

 

ÎNCEPUTUL ȘI FINALUL TERAPIEI 

Terapia începe prin stabilirea angajamentului, semnarea unui acord în care ne angajam reciproc pentru creșterea calității vieții tale.

Umează să îți prezint principala modalitate de a urmări schimbarea comportamentului și evoluția terapiei – jurnalul.

Fiecare sesiune are o structură similiară – începem și se terminăm cu un exercițiu de mindfulness, verificăm jurnalul, facem analiza comportamentului problemă și stabilim strategii de rezolvare a problemelor.

Finalul terapiei este un proces care începe cu două luni înainte să se încheie terapia și presupune stabilirea unui plan de auto-gestionare și pregătirea pentru un nou început.

 

DURATA 

Terapia DBT durează 1 ani, timp în care în paralele este necesar să urmezi un curs de formare de abilități (cele patru abilități: mindfulness – conștientizarea și acceptarea realității, tehnici de toleranță la suferință, gestionarea emoțiilor și gestionarea relațiilor)

 

COACHING TELEFONIC

 Pentru că știu cât este de important să ai pe cineva alături când ești într-un moment dificil ca să poți trece prin el cu bine putem avem o sesiune de coaching telefonic atunci când simți că apare un moment de criză (impulsul de a te tăia, gânduri intense de suicid, impulsul de a agresa o altă persoană, sex neproteja, consum de alcool etc).

Acest instrument este foarte important pentru a reduce comportamentele care îți afectează viața.